
מומחה לחניכיים | פריודונט
מומחה לחניכיים (פריודונט) הוא רופא שיניים המתמחה במניעה, באבחון ובטיפול במחלות חניכיים והשתלות שיניים. רופא חניכיים אמון גם על טיפולים בדלקות הפה. על מנת להיקרא מומחה, על הרופא ללמוד שלוש שנים נוספות מעבר לתואר ״רופא שיניים״ כדי להתהדר במומחיות המכונה פריודונטיה. על המומחה להיות מעורה בטכניקות עכשיויות לאבחון וטיפול במחלות חניכיים ולבצע תהליכים קוסמטיים הקשורים אליהם. מומחה לחניכיים מטפל גם בבעיות שהן יותר מ-״רק מקרי חניכיים״ והשתלות רגילות כגון הוצאת שתלים דנטליים, הרמת סינוס והשתלת עצם. המומחה מוסמך לבצע מגוון טיפולים רחב בהם יישור שורש או הַטְרָיָת פני השורש תוך שימוש במגוון אמצעים כירורגיים.
אבחון מומחה חניכיים
במהלך הפגישה עם הפריודונט, האחרון יבדוק את כל ההיסטוריה הרפואית והדנטאלית של המטופל. חשוב ביותר שהמומחה ידע על כל התרופות שנוטל המטופל, או באם הוא מטופל בתרופות עקב תנאים רפואיים אחרים אשר עלולים להשפיע על הטיפול בחניכיים, כמו מחלות לב, סכרת או היריון. פריודונט בוחן את החניכיים לראות תחילה אם קיימת נסיגה בקו החניכיים, בודק את התאמת השיניים לסגר הפה ובודק האם השיניים רופפות. המומחה משתמש גם במכשיר מדידה קטן הנקרא גָּשׁוֹשׁ אותו הוא מניח בין השיניים והחניכיים כדי לקבוע את העומק של החלל ביניהן, הידוע ככיסי חניכיים מה שיקל עליו להעריך את בריאות החניכיים. במהלך האבחון יש לעבור גם צילום רנטגן באמצעותו ניתן לבבחון את בריאות העצם מתחת לקו החניכיים.
מדוע מומחה לחניכיים?
כ- 75% מהשיניים שנופלות הן תוצאה של מחלת חניכיים, היווצרות מכת בקטריות זיהומית גורמת להידרדרות החניכיים, לנסיגת החניכיים עד לכדי אובדן עצם ואף כאמור לאובדן השיניים. נוצרים כיסים בין השיניים והחניכיים, העצם שתומכת את השיניים מאבדת נפח וגורמת לשן להתנדנד. בשלב איבוד העצם והרקמות אין גדילה מחדש ולכן מטרות הטיפול יהיו במניעת התקדמות נוספת של המחלה. יש לפנות למומחה בשלבים הראשוניים של המחלה כדי לשמור על כמה שיותר שיניים ולא להגיע למצב בו כבר לא ניתן ״להציל״ את השיניים.
כיצד מתחילה מחלת חניכיים ואיך מאבחנים אותה?
מחלת חניכיים מתחילה מבקטריה שנצמדת ומתפתחת על פני השן, יחד עם תגובת יתר אגרסיבית של המערכת החיסונית כנגד הבקטריה. אבחון מחלת החניכיים מבוסס על בדיקת הרקמות הרכות בחניכיים מסביב לשן על ידי גָּשׁוֹשׁ (Probe) ועל ידי ניתוח ויזואלי של רדיו-גרף הקובע את כמות העצם שאבדה מסביב לשן. מחלת חניכיים נפוצה בעיקר אצל מבוגרים והיא הגורם הראשי לאובדן שיניים ומשכך, מומלץ במיוחד לפנות למומחה חניכיים מיד עם גילוי הבעיה. ככל שהטיפול יהיה מוקדם יותר כך הסיכויים לשמור את השיניים הטבעיות בפה יהיו גדולים יותר. גורמים כמו עישון או סוכרת תורמים גם הם להתדרדרות במצב החניכיים. רופא חניכיים ייעץ וימליץ על השינויים בהם צריך לנקוט בכדי לשפר את מצב החניכיים.
הקצעת השן
הקצעת השן היא הסרת הרובד והאבנית מתחת לחניכיים שמכילים מיליוני בקטריות על פני השורש. מומחה לחניכיים ישתמש במסיר אבנית על קולי להסרתה מעל החניכיים ומתחתם, הפריודונט ישתמש גם במכשירים ידניים שונים כדי ליצור גישה לבקטריה הממוקמת עמוק יותר בתוך הכיסים. הטיפולים לרוב מבוצעים תחת הרדמה מקומית. לאחר הקצעת שיניים, חשוב להמשיך ולשמור בבית על היגיינת פה קפדנית שכן הטיפול במרפאה אפקטיבי ככל שיהיה לא יצליח אם לא תקיימו את הוראות הרופא. קראו עוד על הקצעת שורשים
שאלות ותשובות הקשורות לעבודת הפריודונט
ש. מדוע לא מרגישים כאב במחלת חניכיים?
ת. מחלת החניכיים היא בדרך כלל כרונית אך היא מחלה שקטה. המטופלים בדרך כלל אינם מרגישים בכאב כלשהו למרות הנזק המתמשך. מחלות החניכיים הורסות באופן מתמשך את החיבורים המקשרים בין השיניים, החניכיים והעצם. המטופל שמרגיש בכאב ממחלת החניכיים הוא בדרך כלל בנקודה שבה הטיפול הופך להיות מוגבל. עקב זאת החלק הארי של טיפול מומחה לחניכיים הוא בעצירת המחלה ובמניעתה לעתיד.
ש. מדוע נסוגים החניכיים
ת. נסיגת החניכיים נוצרת עקב מחלת חניכיים מתמשכת או כתוצאה מצחצוח שיניים ברוטאלי. ישנם גורמים נוספים שעלולים להשפיע על הנסיגה כמו: סוכרת או מערכת חיסונית לקויה או גירוי כרוני כמו פירסינג בלשון וכד’. הטיפול בנסיגת חניכיים יכול להיעשות על ידי מומחה לחניכיים שיבצע השתלת רקמות חניכיים או על ידי מניעה נוספת של הנסיגה על ידי שיפור היגיינה ודפוסי התנהגות.
ש. כיצד יודעים מתי קיימת מחלת חניכיים?
ת. אבחון מחלת חניכיים מבוצע רק לאחר בדיקה קפדנית של שיני המטופל. לעיתים יופיעו סממנים כמו דימום חניכיים או נסיגה או אובדן עצם מסביב לשיניים, רופא חניכיים יכול להעריך את בריאות הפה ולתת אבחנה מדויקת.
ש. מהי מידת כיס?
ת. כיסי חניכיים הם הרקמות מסביב לשן שמכסות את העצם מתחתיה. עם התקדמות המחלה, הרקמות מסביב לשן מודלקות ומתחילות להיפרד ממנה וכאשר הן נפרדות הן יוצרות כיסים עמוקים יותר שנותנים מחסה לרובד השן ולאבנית. כיסים עמוקים יותר הם סימנים למחלה, רישום וניתוח מידות הכיסים נעשה בכדי לקבל תמונת מצב מדויקת למצב החניכיים.
ש. האם צריך להיות מודאגים כאשר החניכיים מדממים?
ת. דימום בחניכיים הוא אחד הסימנים של דלקת חניכיים ואחד הסימנים למחלות חניכיים. רוב המטופלים נוכחים בדימום כאשר הם מצחצחים שיניים או כאשר הם מעבירים חוט דנטאלי.
ש. האם הטיפול בחניכיים כואב?
ת. הטיפול בחניכיים נעשה בדרך כלל תחת הרדמה מקומית ובאמצעות זריקה. כל כאב לאחר התהליך מטופל במשככי כאבים.
ש. מהו ההבדל בין דלקת חניכיים לנסיגת חניכיים?
ת. גם דלקת חניכיים וגם נסיגת חניכיים הן מחלות, ההבדל בהשפעה שלהן על הרקמות. בדלקת חניכיים לרוב לא נגרם נזק והשן עדיין מקובעת היטב עם הרקמות. נסיגת חניכיים היא דלקת חניכיים שמתקדמת לנקודה בה נגרם נזק לשן ולאחיזתה. התרופפות אחיזת השן נמכונה “אובדן החיבור”.
ש. האם יש קשר בין מצב הבריאות הכללי לבריאות החניכיים?
ת. מן הסתם כל אחד מרגיש כי הפה אינו חלק נפרד מהגוף. זיהום בחלק זה או אחר של הגוף עלול להתפשט ולהשפיע על חלקים אחרים בגוף. המחקרים הראו כי מצב בריאות הגוף עלול להיות מושפע מבריאות החניכיים במיוחד כאשר מדובר על מחלת לב, סוכרת, היריון בטרם עת, טָרֶשֶׁת הָעוֹרְקִים, (אַרְטֶרְיוֹ-סְקְלֶרוֹזִיס) או מחלת כליות.
ש. כיצד עובדים שתלי שיניים?
ת. שתלי שיניים הם קיבוע מטיטניום שיוצר עוגן מכאני עם העצם ומחקה תפקוד של שורש השן. תהליך זה של עגינת השתל מיוחס להתאחות עם העצם, ותהליך זה של התאחות דורש זמן, בגלל שהוא מעורב בתהליך קליטה ביולוגי של השתל בעצם. לאחר ההתאחות, תורכב שן מלאכותית על השתל לרוב על ידי מומחה לחניכיים.