שיטות להשתלות שיניים
ישנן טכניקות ניתוחיות שונות איתן מבצעים השתלות שיניים. בחירת השיטה צריכה להיקבע הן ע״פ רצונות המטופל וסכום הכסף שעומד לרשותו והן ע״י המלצת הרופא ובהתאם לאנטומית הפה של המטופל. הייעוץ ותוכנית הטיפול לא אמורה להסתכם רק בקביעת סוג השתל המתאים והשתלות בגישה מסורתית אלא בחינה של השיטות השונות להשתלות שיניים על מנת להשיג תוצאות אופטימליות ולהבטיח את הצלחת הניתוח.
קיימות שיטות להכנת מצע השתל המבוצעות ללא חיתוך החניכיים המאפשרות הנחת שתלים כמעט ללא דימום, במינימום כאבים, במהירות ושאינן מצריכות החלמה ארוכה. ישנן טכניקות ממוחשבות עם תוכנה ייחודית המאפשרת הדמיית תלת ממד המציגה את השיקום על הצג עוד לפני הניתוח, קיימת שיטה בשילוב לייזר המקנה נוחיות רבה למטופל ודיוק לרופא. בהמשך תמצאו הסבר תמציתי על מרבית השיטות להשתלות שיניים.
טכניקת שני השלבים
טכניקת שני השלבים מכונה גם השיטה המסורתית להשתלת השיניים. בשלב הראשון מבוצעת ההשתלה, בטכניקה זו מניחים באופן כירורגי את השתל בתוך עצם הלסת. לאחר מספר חודשים מגיע השלב השני כאשר שן אחת, מספר שיניים או קשת שיניים שלמה מחוברים אל השתלים הדנטליים. השתלים זקוקים לשלושה עד שישה חודשי איחוי, כך ששני השלבים מחולקים לתקופה ארוכה יחסית.
בשלב הראשון הרופא מרדים את המקום ומפשיל את החניכיים, מניח את השתל וסוגר את החתך. פתיחה וסגירת החניכיים נחשבת לניתוח זעיר, ולאחר שהחניכיים מחלימות לחלוטין במקביל להתמזגות השתל עם עצם הלסת, השתל מספק בסיס איתן ומוצק לשלב השני שהוא הרכבה של השיניים הקבועות (מבנים וכתרים).
העמסה מיידית
העמסה מיידית מכונה גם השתלות שיניים ביום אחד או שיניים ביום, שיטה זו מאפשרת להניח שיניים זמניות או כתרים במהלך ניתוח אחד של השתלות שיניים, המטופל ימשיך את שגרת החיים בזמן שהשתלים יתאחו עם העצם הטבעית שלו והשיניים הקבועות יונחו על השתלים לאחר שלושה עד שישה חודשים. זהו תהליך נוח במיוחד עבור אנשים שיש להם מספיק עצם טבעית והשתל בטוח מספיק כדי לשאת הנחה (העמסה) מיידית של השיניים הזמניות יחד עם לחצים שיופעלו עליהם. העמסה מיידית אינה מתאימה לכל אחד ולכל מקרה.
אול און 4
All on 4 זוהי גישה חלופית להנחת קשת שיניים שלמה (עליונה או תחתונה) וקבועה במקום שיניים שאבדו. משתמשים בארבעה שתלי שיניים כדי לתמוך ולייצב את השיניים המלאכותיות. התפיסה של אול און פור כוללת הנחה של שתלים על עצם נתונה וזמינה, ולכן אין צורך בהשתלת עצם.
מחברים מיוחדים (Abutment) יאפשרו חיבור זמני של השיניים המחליפות הזמניות עוד באותו יום. על המטופל לצרוך תזונה מיוחדת עד אשר רקמות החניכיים יחלימו ועד אשר השתלים יתאחו עם העצם הטבעית. לאחר כשישה חודשים, הגשר הסופי והקבוע יונח על השתלים והמטופל יחזור לתזונה רגילה.
האול און פור דורש מפגש אחד או שניים לייעוץ ותכנון מקדמי, וכאשר הונחו השתלים יחד עם השיניים הזמניות יתבצע מעקב במשך ששת חודשי ההחלמה ופגישה נוספת להרכבה של השיניים הקבועות. על מנת לאפשר יציבות גדולה יותר ישנם מצבים בהם הרופא יבצע את השיקום על 6 שתלים ולזה קוראים באורך פלא - All on 6.
מיני השתלות שיניים
בהשתלות ״מיני״ משתמשים בשתלים קטנים, מדובר על שתלים בעלי קוטר קטן או שתלים צרים. השתלים הללו קטנים באופן ניכר מאשר השתלים הרגילים. את שתלי המיני מניחים בשיטה שהיא פחות פולשנית והמידה של השתל היא פחותה מ- 3 מילימטר בקוטר. השתלים הרגילים או הסטנדרטיים נעים בין 3.25 מ״מ עד 5 מ״מ קוטר. לרוב משתמשים בשתלי מיני כדי לחזק ולאבטח מערכת תותבות שלמה או מערכת תותבות רפויה אצל פציינטים שאינם מועמדים לניתוח השתלת שיניים מסורתית.
השתלת שיניים ממוחשבת
השתלת שיניים ממוחשבת לוקחת צעד ענק קדימה בקיבוע שתלים דנטליים. השימוש בטומוגרפיה ממוחשבת, טכניקות סריקה והדמיה תלת ממדית, מאפשרות לרופא לראות קדימה את המיקום של השתל בתלת ממד. בצורה זו הוא מבטל את עבודת הניחוש הכרוכה במיקום השתל וקובע באיזה חלק של עצם הלסת ישנה צפיפות טובה אשר תציע את המקום הטוב ביותר להנחת שתלי שיניים.
השתלה ממוחשבת מאפשרת לרופא לייצר את השיקום עוד לפני הניתוח ולהרכיב אותו ביום של הניתוח. תהליך ההשתלה והנחת השתלים יחד עם השיקום הסופי נעשים תוך שעות ולא חודשים כאשר היא נעשית על ידי תהליך תכנון 3D תלת ממד וטכנולוגיות מחשוב שונות. השתלה ממוחשבת מספקת גם דיוק רב והנחה בטוחה של השתלים כאשר המטופל נהנה משיניים קבועות לאחר שעה, השתלות ממוחשבות מאפשרות לרופא לקבל נתונים מראש וראייה מפורטת של החלק הפנימי של עצם הלחי, הרקמות מסביב והעצבים כדי לשפר את איכות הטיפול.
השתלות שיניים ללא ניתוח
קיבוע שתלים ללא ניתוח היא טכניקה המבוצעת ללא חתך בחניכיים וללא הפשלתם. השיטה המסורתית בהנחת שתל שיניים נעשית על ידי הרמת החניכיים והפשלתם ובכך חושפים את עצם הלסת כדי להניח עליה את השתלים, לאחר מכן מחזירים את החניכיים למקומם על ידי תפרים. במקומות בהם מצב העצם מאפשר, אפשר להניח שתלי שיניים וזאת מבלי לחתוך ולהפשיל את החניכיים.
מתכננים את מקום השתל בעזרת רנטגן תלת ממדי עם תוכנה ייחודית וכך ניתן לעשות זאת מבלי לפתוח את החניכיים. ההחלמה תהיה מהירה, הנוחות תהיה גבוהה ואפשרויות הזיהום תצומצמנה למינימום. טכניקה זו יכולה להתבצע ברוב המקרים, אך ישנם מקרים בהם חייבים לבצע ניתוח בחניכיים כדי לוודא את מצב העצם ולהבטיח את הצלחת ההשתלה לטווח ארוך.
השתלות שיניים עם לייזר
לייזר להשתלת שיניים הוא מכשיר אידאלי עבור הרקמות הרכות בטיפולים של השתלות שיניים. טיפול מוצלח דורש יציבות וחוסר תזוזה. הדיוק הרב של הלייזר הוא טוב במיוחד להסרה של גרנולומה מאזור מודלק, לגירוי העצם ולחיטוי אזור ההשתלה. הלייזר מצוין לטיפול במגוון תהליכים בכל הנוגע לרקמות הרכות ומאפשר חיתוך עדין במיוחד ומדויק של החניכיים כדי לחשוף את העצם ולבצע את ההשתלה.
הלייזר מבצע את חיתוך החניכיים עם דימום מינימלי והקרשה מיידית של הדם ומשיג גם חיטוי עמוק. הלייזר מאפשר לרופא לבצע את הטיפולים ביעילות וברמת דיוק גבוהה אשר אינה יכולה להתבצע באף טכנולוגיה אחרת ומקנה למטופל זמן החלמה מהיר יותר ללא כאבים, דימומים או זיהום.
שתלים בעצמות הלחיים (שתלי זיגומה)
זוהי שיטה בה מונחים השתלים אצל מטופלים עם חוסר חמור של עצם בלסת העליונה עקב ספיגת עצם (מבלבלים אותה בתעות עם השתלה בזאלית או שתלים בזאליים ולא שתלי זיגומה שמחדירים לעצם הלחי). ישנם מטופלים שויתרו על השתלות שיניים בגלל מחסור חמור בעצם. חו״ד והרושם שהם קיבלו הוא מוטעה. בשנים האחרונות ניתן למצוא מענה הולם למקרים מיוחדים אלו ולמורכבות שלהם.
עצמות הלחיים משופעות בעצם ולכן הם מהוות מבנה מתאים בו ניתן לעגון עליו שתלים. השימוש לשם כך יהיה בשתלים ארוכים מהרגיל אשר משתרעים על מסלול בפה ומניחים אותם מהאזור של הטוחנת השנייה העליונה עד אשר הם משיגים עגינה בעצם הלחיים, אשר מציג תנאי עצם מאוד טובים שמאפשרים תוצאות טובות במקרים של אטרופיה חמורה בעצם הלסת העליונה. אין הרבה רופאים שמבצעים את השיטה (השתלת שיניים למחוסרי עצם באמצעות שתלי זיגומה) בגלל מורכבותה אולם אצלנו תוכלו למצוא כאלה.